Odpowiedni mikser do wyrabiania ciasta z którego wypiekamy pizzę jest bardzo ważną częścią Naszego wyposażenia i to nie tylko ze względu na odpowiedni rozmiar, dobrany w zależności od ilości sprzedawanej każdego dnia.
Na przykład temperatura którą wytwarza podczas wyrabiania i ugniatania, ma duży wpływ jego elastyczność. Kolejnym ważnym czynnikiem jest napowietrzanie ciasta, które ma wpływ na proces pieczenia, pęcherzyki powietrza i chrupkość.
Miksery możemy podzielić ze względu na kategorie na:
spiralne
widelcowe
planetarne
W zależności od używanego sprzętu, należy odpowiednio dopasować finalną temperaturę ciasta przed wyjęciem z dzieży. Temperaturą możemy manipulować na przykład dostosowując temperaturę wody, która w okresie letnim często chłodzimy kostkami lodu przed dodaniem do miksera, lub przechowując mąkę zgodnie z zaleceniami w chłodnym zacienionym pomieszczeniu.
W pizzeriach najczęściej spotykane są miksery spiralne.
Dzielimy je także na modele:
ze stała, oraz wyjmowaną dzieżą ( miską ) otwierane do góry.
na „jednobiegowe”, oraz z możliwością regulowania prędkości
wyposażone w dodatkowe funkcje takie jak timer, oświetlenie itd.
Każdy doświadczony Pizzaioli, wie że profesjonalny sprzęt wyposażony powinien być w możliwość ustawienia chociaż 2 biegów, a funkcja ta jest bardzo przydatna w trakcie wyrabiania ciasta, kiedy chcemy na końcu podpić prędkość i nadać ciastu odpowiedniej konsystencji.